LÄSPLUTTEN OCH HANS VÄNNER

Läsplutten och hans vänner presenterar de fyra vanligaste skrivtecknen för ditt barn på ett lekfullt sätt. Punkten, utropstecknet, frågetecknet och kommat har fått tydliga personligheter som berättar något om de används.

Den lilla punkten

LÄSPLUTTEN

Här är Läsplutten. Läsplutten ÄLSKAR bokstäver och ord. Han är pytteliten och lägger sig på lut bakom varje mening. Redo att läsa den så fort den är skriven. Före alla andra. Alltid är han först. En sån liten rackare! När han har läst färdigt rullar han ihop sig och sover. Eller så går han vidare. Men inte förrän han har lagt en … Precis! En liten läsplutt. Som tur är luktar den inte.

Läsplutten och hans vänner gömmer sig i lär-dig-läsa-böckerna. Både i bilderna och i texten. Jag lovar. Bra leta! Egentligen är Läsplutten en PUNKT. Punkten är den lilla svarta pricken vi sätter när meningen är slut. Om det inte ska ropas förstås –
då kommer nämligen …

… det bråkiga utropstecknet

ROPAREN!

Roparen är en riktig bråkstake! Ett långt, smalt streck med en prick under. Han dyker upp när något behöver ropas ut högt!

Han skriker när han blir glad! Eller förvånad! Eller överraskad! Eller irriterad! Eller arg!

När han ställer sig bakom ett ord eller en mening, ja då vet vi att här står det något som måste ropas ut! Därför kallas Roparen också för ett UTROPSTECKEN!

Men det visste du kanske redan?

Och du, titta i slutet av förra meningen! Där dök det upp ett nytt tecken. Är det inte självaste frågetecknet?

Det nyfikna frågetecknet

FRÅGAREN?

Här är frågaren. Frågaren är supernyfiken. Hon frågar och frågar och vill alltid veta mer. Vem? Vad? Var? Varför? När? Frågaren slutar aldrig att fråga.

Och vet du vad? Det är ju JÄTTEBRA att Frågaren frågar. Eller hur? För hur skulle hon annars få svar på allt hon undrar över?

När Frågaren, eller FRÅGETECKNET som vissa kallar henne, står längst bak i en mening, då går våra röster upp och blir ljusare. Tror du att det kan vara för att vi ser fram emot att höra svaret?

Det tankfulla kommat

PAUSAREN

Här är Pausaren. Pausaren lägger sig ofta ner och vilar mitt i en mening. Om meningen är lång, då kan det vara bra med en liten paus i läsningen. För att hinna andas eller för att tänka lite på vad man har läst så här långt.

Pausaren tycker att det blir lättare att komma fram till slutet då, och att förstå vad meningen handlar om. Pausaren hjälper oss att förstå det vi läser. Supersmart. Hon har också ett annat namn, nämligen KOMMA.